Adopce na dálku

Farní charita Praha-Strašnice – společná Adopce na dálku

Jednou z činností naší farní charity je zprostředkování Adopce na dálku pro ty, kteří si nemohou dovolit sponzorovat chudé dítě z rozvojových zemí plnou částkou, ale přesto by rádi přispěli.

Někteří z vás farníků těmto dětem již finančně pomáhá, a tak přesně víte v čem tato pomoc spočívá, mnozí pak máte povědomost o tom, co tento projekt Arcidiecézní charity Praha zahrnuje, ale i tak bych ráda ve zkratce popsala, čeho se Adopce na dálku týká.

Adoptivní rodič platí určitou roční částku (od 4900 do 8500 Kč) pro vybrané chudé „dítě“ z některé africké, asijské či evropské země. Dítěti, studentovi, bohoslovci či novicce je za to umožněno studium, studijní pomůcky, strava ve škole a základní lékařská péče, dále pak určité procento částky putuje i na rozvoj místní komunity. Za to má „dítě“ povinnost informovat svého „rodiče“ o svých studijních výsledcích a napsat mu ročně dva dopisy. Je snaha, aby se „dítě“ díky vzdělání stalo samostatným a nezávislým člověkem, který není závislý na pomoci ostatních. I proto je důsledně dbáno na ochranu osobních informací o adoptivním „rodiči“ tak, aby nebyla zneužívána „dětmi“ či komunitou jeho dobrota.

V naší farnosti vznikla skupina asi osmi lidí, kteří společně sponzorují tři indické studentky. A vzhledem k tomu, že někteří dosud nevědí bližší informace o děvčatech, ve zkrácení jsou uvedeny níže.

Sunitha N. Methri (1988)

zdravotní stav: dobrý
náboženství: křesťanství
bydliště: Satholi
škola: Středisko odborné přípravy Carmel (stát Karnátaka – Bidar)
stupeň/třída: 1. ročník
koníčky: zpěv
krátký popis dítěte: Sunitha je nejmladší z pěti sourozenců a jedinou dcerou. Je to hodná dívka, která pěkně zpívá. Dobře pracuje a je hodně aktivní.
otec/matka: Nigappa, námezdní dělník/ Laxmi, námezdní dělnice
informace o rodině: rodiče nemají pravidelný příjem a nejsou schopni se o dvě děti, které s nimi ještě bydlí, se postarat.

Santoshi M. Gayakwad (1980)

zdravotní stav: tělesně postižená
náboženství: hinduismus
bydliště: Morambi
škola: Středisko odborné přípravy Carmel (stát Karnátaka – Bidar)
stupeň/třída: 1. ročník
koníčky: zpěv
krátký popis dítěte: Santoshi je hodná dívka. Je tělesně postižená. Není s postižením úst, které má, úplně schopna zřetelně hovořit. O studium má velký zájem a chce se postavit na vlastní nohy.
otec/matka: Maruthi, námezdní dělník/ Mallamma, námezdní dělnice
informace o rodině:  Rodiče jsou staří a je pro ně těžké zaopatřit šest z devíti dětí. Nejsou schopni je posílat děti do školy. Chtějí, aby jejich dcera pokračovala ve studiu a zajistila si dobrou budoucnost.

Sujatha Naik (1991)

zdravotní stav: zánět mandlí
náboženství: hinduismus
bydliště: Manki
škola: Milan Teacher Training Institute (stát Karnátaka – Honavar)
stupeň/třída: bakalářské studium
koníčky: zpěv, tanec
krátký popis dítěte: Dobře se učí a dělá učitelský kurz ve městě Mundgod. Všichni ji mají rádi a má přirozený respekt. Jejím oblíbeným jídlem je rýže s luštěninami.
otec/matka: Govinda, nepracuje, srdeční problémy/ Parvathi, služebná
informace o rodině:  Rodiče pěstují kokosové ořechy na prodej, mají psa, kočku a krávu.

Na závěr ...

Zatím tato společná farní Adopce na dálku probíhá prvním rokem, uvidíme tedy, jaký bude zájem v roce příštím. Za dívky ze Střediska odborné přípravy Carmel se bude další částka platit v září 2010, za dívku z Milan Teacher Training Institute v dubnu 2011. Byli bychom rádi, kdybychom dívky mohli společně podporovat i nadále, tedy po celou dobu jejich středoškolského studia, což jsou cca 3 roky, ale v případě malého zájmu lze sponzorování ukončit. Naopak je samozřejmě možné další dítě do společné farní adopce zařadit.
Jsme rádi, že společně můžeme pomoci pár lidem, kteří to skutečně potřebují.
Martina Hlaváčová