Zprávy z internetu

RadioVaticana.cz

O Otčenáši – Ať jsi kdekoli, vzývej Otce

Uzavíráme dnes cyklus katechezí o Otčenáši. Můžeme říci, že tato křesťanská modlitba se rodí z odvahy oslovit Boha jménem „Otče“. To je kořen křesťanské modlitby, totiž říkat „Otče“ Bohu.  Nejde ani tak o nějakou formuli, jako spíše o synovskou důvěrnost, do níž nás uvádí milost: Ježíš je tím, kdo zjevuje Otce a důvěrně nás s Ním seznamuje.

Uveřejněno:  22.5.2019 | 0:00

Dějiny nejsou nekonečné

Nebeské království nebude nastoleno politicky, jak Ježíš několikrát výslovně podotýká. Není totiž z tohoto světa, jehož vládcem je otec lži v důsledku prvotního hříchu a Božího dopuštění.

Uveřejněno:  26.5.2019 | 0:00

Evangelium učí, že problémy se v církvi neřeší podle připraveného receptu

Homilie papeže Františka při mši sloužené na zahájení plenárního zasedání Caritas Internationalis, 23. května, v bazilice  sv. Petra.

Uveřejněno:  23.5.2019 | 0:00

Boží Duch vede nás a církev

Evangelium této 6. neděle velikonoční nám prezentuje úryvek z promluvy, kterou pronesl Ježíš k apoštolům při Poslední večeři (srov. Jan 14,23-29). Mluví o působení Ducha svatého a slibuje: »Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já« (v.26). Před blížícím se  ukřižováním Ježíš ujišťuje apoštoly, že nezůstanou sami.

Uveřejněno:  26.5.2019 | 0:00