Zprávy z internetu

RadioVaticana.cz

Boží jednání je víc než spravedlivé

Dnešní evangelium (srov. Mt 20,1-16) vypráví podobenství o dělnících, kteří jsou v průběhu dne hospodářem povoláni, aby pracovali na jeho vinici. Tímto příběhem nám Ježíš ukazuje překvapivý způsob Božího jednání, představovaný dvojím přístupem hospodáře, který povolává a odměňuje.

Uveřejněno:  20.9.2020 | 0:00

Uzdravit svět – 8. Subsidiarita a ctnost naděje

Abychom vyšli jako lepší z této krize, která je sanitární a zároveň sociální, politická a ekonomická, je každý z nás povolán brát na sebe svoji část odpovědnosti, sdílet odpovědnost. Musíme odpovědět nejenom jako jednotlivci, ale také na základě svojí příslušnosti, tedy role, kterou máme ve společnosti, svých zásad a – jsme-li věřící – i víry v Boha.

Uveřejněno:  23.9.2020 | 0:00

Pandemie ukázala, že nelze žít jeden bez druhého

Promluva papeže k 75. Valnému shromáždění OSN, videoposelství.

Uveřejněno:  25.9.2020 | 0:00

Adjektivum „apokalyptický“ není pejorativum

Přívlastek „apokalyptický“ bývá nezřídka hanlivou nálepkou, jejíž užívání patří  v některých kruzích dokonce k jakémusi bontónu. Občas, bohužel, i mezi křesťany, kteří tak diskreditují knihu Písma, sepsanou svatým Janem. Věřící, který se dnes pouští do četby Apokalypsy, se s tím musí v duchu potýkat a stěží se pak dobírá porozumění, které si žádá víra, nemluvě o hojné duchovní útěše, kterou tato kniha skýtá.

Uveřejněno:  20.9.2020 | 0:00

Samaritanus bonus - Odpověď na nově prosazované zákony o eutanazii

V situaci, kdy jsme svědky nových a stále permisivnějších norem a zákonů o eutanasii, asistované sebevraždě  a konci života, je tento dokument nezbytný - říká kardinál Luis Ladaria, prefekt Kongregace pro nauku víry, k dnes zveřejněnému listu “Samaritanus bonus”. V rozhovoru pro Vatican News vysvětluje důvody, které vedly vatikánský úřad, v jehož čele stojí, k vypracování dokumentu, shrnujícího učení církve o utrpení, nemoci a péči o člověka v kritických a terminálních fázích života. Jeho novinkou je zejména kontemplativní pohled na člověka, který jej vnímá v jeho integritě.

Uveřejněno:  22.9.2020 | 0:00